departement

Geschiedenis

histoire

Nadruk op durabiliteit

De geschiedenis van Dufour begint rond de eeuwwissel met de overgrootvader van de huidige zaakvoerders. In de loop der tijd breidt de koolleverancier zijn activiteiten uit en wordt een van de marktleiders in het ter beschikking stellen van kranen van hoge capaciteit.

De moderne geschiedenis van Dufour begint in 1947, met de oprichting van het bedrijf Dufour. Vandaag wordt het bedrijf geleid door de 3de generatie en zijn de activiteiten uitgebreid: levering brandstoffen, verhuur van grondwerkmachines, uitzonderlijk transport, transport en sorteren afval, leveren beton, verhuur van mobiele hijskranen, en tenslotte, verhuur van hijskranen met grote capaciteit voor het monteren van windmolens. Het geheim van deze diversificatie? Een goed basisprincipe.

De beroepen op een werf

In 1960 gaat Dufour over van het leveren van kolen naar het leveren van olieproducten. “ Tussen de klanten van deze activiteit waren vele bouwwerven, de machines en de elektriciteitsgroepen hebben nood aan brandstof om te draaien.” “het leveren van diensten op bouwwerven werd dus het basisprincipe voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Vandaag kunnen we de volledige lijst aan diensten die een aannemer nodig heeft om op een werf te werken voorzien. Vanaf de start van de werf kunnen we de levering van brandstoffen voorzien. We kunnen daarna de machines voor het afbreken en de grondwerken voorzien, het afval dat hierdoor vrijkomt meenemen en verwerken, mobiele kranen ter beschikking stellen en het nodige beton leveren voor het bouwen. Deze diensten zijn uiteraard ook apart te verkrijgen, maar wij stellen vast dat de aannemers tevreden zijn wanneer ze met al hun vragen bij een enkele contactpersoon terecht kunnen.

historique DUFOUR

 

Hoge capaciteit

De progressieve diversificatie van Dufour is getint met regionale accenten bij het zoeken naar verdere ontwikkeling. Zo zijn er in de streek van Doornik, waar het bedrijf is ontstaan, veel bedrijven die de uitbating van steengroeves verzorgen. “ We zijn zo vanzelf in de richting van het ter beschikking stellen van zware grondwerkmachines specifiek aan deze activiteit geëvolueerd: graafkraan, dumpers,…” Dufour heeft zich ook beetje per beetje gespecialiseerd in het ter beschikking stellen van mobiele kranen van grote capaciteiten, of het nu gaat over kabelkranen of telescopische kranen. We kunnen onze klanten een compleet gamma aan hijsmachines, van de kleine telescopische kranen van 35 ton tot de kabelkranen die 800 ton tot hoger dan 100m kunnen heffen. We zetten deze machines zowel in op bouwsites als in de industrie, vooral voor de nucleaire industrie. Dankzij de opgebouwde kennis door het transport van zijn eigen machines met uitzonderlijke afmetingen, kan Dufour ook uitzonderlijke transporten met een begeleidingskonvooi aanbieden aan zijn klanten

Hijsen van windmolens ?

In het midden van de jaren 90 beslist het bedrijf zich te specialiseren in een nieuwe sector : transport en hijsen van verschillende elementen van windmolens. “ Met onze kranen van hoge capaciteit en onze ervaring in uitzonderlijk transport, waren we ideaal geplaatst om deze markt te veroveren.” Beeld u even in : het transport van een windmolen waarvan de stukken tot 60 meter lang kunnen zijn, die ongeveer 25 vrachtwagens nodig heeft om vervoerd te worden. Om dit te monteren heeft men een kraan van 800 ton nodig met 140m kraanarm. Om deze machine en de 360 ton ballast te vervoeren moeten 30 tot 35 vrachtwagens worden ingezet. Dufour heeft enorm veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze activiteit. 3 jaar geleden heeft het bedrijf zelfs geïnvesteerd in een bimodale laad kaai dicht bij Doornik. De windmolens worden er geleverd via binnenschip en overgeladen op vrachtwagens voor de levering op hun bestemming. “ Dit laat toe de impact op het milieu van het transport te verminderen.” “ We denken momenteel na om de windmolens via de waterwegen nog dichter bij hun bestemming te krijgen. “ Dufour is momenteel marktleider op deze specifieke markt die nog in volle ontwikkeling is. “We zijn de eersten in de Benelux en bekleden ook een goede plaats in Frankrijk en Duitsland.”

Bezorgdheid om het milieu

Met de activiteit “ windmolen “ gaat het bedrijf de ecologische toer op, wat zich weerspiegelt in de verschillende keuzes die worden gemaakt. “ We hebben in 1998 een sorteercentrum voor afval geïnstalleerd.” Het bouw-en sloopafval wordt hier gesorteerd en gescheiden. We recupereren zo de aarde, het hout, stenen en beton. Het hout wordt gerecycleerd, het beton en stenen worden geconcasseerd en naar gespecialiseerde verwerkers gevoerd, de aarde wordt naar erkende stortplaatsen gebracht. Wij doen ook de sortering van gevaarlijk afval, dat naar gespecialiseerde verwerkers wordt afgevoerd alsook het huishoudafval. Hoewel veel etappes van het sorteren geautomatiseerd zijn, wordt een deel nog steeds met de hand gedaan. Dit zorgt voor werkgelegenheid voor de minder gekwalificeerde werklozen, die vaak moeite hebben om werk te vinden in de regio.

 

Bouwen aan een toekomst

Er zijn nog verschillende projecten waar op dit moment wordt over nagedacht in verband met de valorisatie van afvalstromen. “ We bekijken momenteel de mogelijkheid om te investeren in een co-verbrandingseenheid.” “Zo kunnen we het afval dat we verwerken zelf valoriseren en een deel van de energie die we verbruiken zelf produceren. In diezelfde visie van groene energie wordt ook de mogelijkheid bekeken om zonnepanelen te installeren. De activiteiten sturen in de richting van de lange termijn ontwikkeling past perfect met de filosofie van een familiaal bedrijf. “ We zetten vooral in op de lange termijn. Ons objectief is niet om een maximale winst te maken, maar eerder om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren. En om dit te doen moeten we natuurlijk zoveel mogelijk rekening houden met de impact op het milieu van onze activiteiten.

Stevige familiale verankering

Het bedrijf dat werd gesticht door Fernand Dufour is nu volledig in handen van de 3de generatie. De onderlinge verstandhouding Is uitstekend, iedereen houdt zich bezig met een van de takken van de onderneming. Een van mijn broers leidt de kraanactiviteiten, de andere de milieusector, mijn kozen houdt zich bezig met de grondwerken, mijn nicht met de verdeling van brandstoffen en ik coördineer het totaal van de activiteiten. Maar het familiale karakter van de onderneming stopt niet bij de nakomelingen van de oprichter. “ Tussen onze 500 werknemers tellen wij vele families. Het is niet uitzonderlijk om een vader en zoon en soms zelfs grootvader samen te zien werken.” “ We besteden veel aandacht aan dit familiale aspect en zijn zeer fier op deze manier ons personeel te fideliseren.

Verticale integratie

De onderneming investeert enorm veel in opleiding. “ We hebben ons eigen opleidingscentrum binnen de onderneming gecreëerd en ontwikkelen een systeem van persoonlijke coaching waarin elke ervaren werknemer een jonge werknemer onder zijn hoede neemt om hem de finesses van het werk te leren. “ We vormen de operators van onze machines, maar ook onze onderhoudstechniekers.” De onderneming beschikt intern over alle nodige diensten voor onderhoud en herstel nodig voor zijn activiteiten. We zijn erkend agent voor verschillende kraanmerken, grondwerkmachines, vrachtwagens en zelfs bestelwagens. We beschikken zo over alle technische fiches van alle machines en alle nodige wisselstukken, wat ons toelaat om veel sneller tussen te komen in geval van panne dan wanneer we afhankelijk zijn van externe leveranciers. “ Dit is een voordeel dat sterk wordt geapprecieerd door onze klanten. Wanneer de tijd een essentiële factor is, zijn ze gerust gesteld te weten dat een ploeg klaar staat om 24 uur op 24 tussen te komen in geval van problemen.

Een werk van lange adem

Dufour heeft meer dan 15 jaar aan deze progressieve integratie gewerkt, een werk van lange adem, die vandaag zijn vruchten afwerpt. “ Dit is ook het voordeel van onze oriëntatie op de lange termijn. We kunnen de tijd nemen om onze investeringen te realiseren die ons onmisbaar lijken voor de continuïteit van ons bedrijf.

 

Een halve eeuw geschiedenis

1947 : Oprichting van Dufour S.A. door Fernand Dufour. Het bedrijf is actief in de verdeling van steenkool.

ggn3

1960 : Dufour voegt het leveren van stookolie toe aan zijn activiteiten.

1964 : Fernand Dufour laat het bedrijf over aan zijn twee zonen

ggn4

1990 : De derde generatie neemt het roer over

1998 : Dufour bouwt zijn sorteercentrum voor afval

2002: Montage van de eerste windmolen

 

Onze actieradius

 • Image
  TOURNAI maps info@dufour-cranes.com
  Rue Terre à Briques, 18
  7522 Marquain (Belgique)
  Tél: +32(0)69 89 10 10
  Fax: +32(0)69 22 92 51
 • Image
  DUNKERQUE maps info@dufour-sama.fr
  Route de Bourbourg
  59380 Spycker (France)
  Tél: +33(0)3 28 25 36 22
  Fax: +33(0)3 28 60 37 97
 • Image
  LILLEmaps info@dufour-cranes.com
  Bld de la Liberté, 130
  59800 Lille (France)
  Tél: +33(0)3 20 50 09 40
  Fax: +33(0)3 20 50 09 70
 • Image
  PARISmaps info@dufour-idf.fr
  Rue Gay Lussac, 15
  77290 Mitry-Mory (France)
  Tél: +33(0)1 60 21 10 00
  Fax: +33(0)1 60 21 10 77
 • Image
  COMINES maps info@eco-lys.be
  Route des Ecluses, 30
  7784 Comines-Warneton (Belgique)
  Tél: +32(0)56 33 70 29
  Fax: +32(0)56 34 51 14
 • Image
  LENS maps info@dufour-celtic.fr
  Rue Aimé Dubost (ZI)
  62670 MAZINGARBE (France)
  Tél: +33(0)3 21 45 04 28
  Fax: +33(0)3 21 45 04 68
 • Image
  NANTES maps info@dufour-1wwt.com
  Rue Bisson, 6 Bâtiment B - Centre des Salorges
  44100 NANTES (France)
  Tél: +33(0)6 62 09 30 88
  Fax: +33(0)2 72 64 40 99